Landscape | Panoramic | Still Life | Wedding | Street Photography | Journalism

Monday, April 25, 2011

The Pearl of Orient - Checked! [Pulau Pinang Travel]

Been there done that. I just arrived from the 'Pearl of Orient' but hardly find the pearl sold like in our local filipino market in Kota Kinabalu. Some may thought I went to Thailand or Myanmar with all the temple design especially who roughly no idea what Penang have. I can't deny to one of Hitz.Fm commercial says why we must travel out of country while we have a lot of thing to see in Malaysia? With my resolution this year, I wish to travel more but on budget wise and decide to visit any state that I have not been before. On 22nd of April, Good Friday, I had to rush to the airport after drop to send my work. Thank God I manage to catch my flight that afternoon and almost break my neck sleeping in the aeroplane. The journey from KK to Penang is about 2 hours and 45 mins.

Friends are forever. This is the value of having a good friends around the world. As I arrived Penang Internation Air Airport approximately around 8pm, KC and his wife have been waiting and gave a warm welcome upon my arrival. Then we head to the nearest Thai restaurant and had my first dinner in Penang. After the special meals, they drop me to my hotel @ Tune, Downtown for check in and then continue our journey again exploring Penang. We went to Gurney Drive which situated along Persiaran Gurney as you can see a few people with their friends, some couples and families hang out and enjoying some street performance. There are a lot of thing you can see here. You can have your snacks or dinner at the hawker stalls opposite the drive way. So convenient but always keep your valueable things safe because snatch thief are quite famous nowadays. About 1 o'clock, we decided to go back and have a rest and continue again the next day. I want to put all the stories here but I am too tired right now and hopefully can continue again tomorrow.


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

p/s: Most of the photos taken with BlackBerry Bold 9780 and Samsung PL50 digital camera ;)

Wednesday, April 20, 2011

Bukan Senang Bukan Susah

Sya terlampau banyak berfikir dalam beberapa bulan ni, sampai produktiviti saya sendiri agak terganggu. My english gone bad and everything turn upside down and I start imagine extraordinary smart and wild. Start with The Gender issue. Now I thought of Bukan Senang Bukan Susah lah pula. Let share what you thought against my thought juga. Here are some of what I can assume as Bukan Senang Bukan Susah in our life.

Bukan Senang buat baik Bukan Susah buat jahat - Common quote

My version suka hati sya lah..

a) Bukan senang dapat lesen bukan susah eksiden
b) Bukan senang dapat kerja bukan susah kena buang kerja
c) Bukan senang buat assignment bukan susah main facebook
d) Bukan senang dapat anak bukan susah mau buat anak
e) Bukan senang universiti bukan susah mau escape kelas
f) Bukan senang mau kurus bukan susah mau gumuk
g) Bukan senang minum 8 gelas 1 hari bukan susah mau kasi habis 1 crate beer dalam 2 jam
h) Bukan senang tanam padi bukan susah makan nasi
i) Bukan senang jadi photographer bukan susah beli camera
j) Bukan senang jadi orang bukan susah jadi hantu

Renung-renunglah kehidupan kamu sendiri sebelum menilai kehidupan orang lain. Kemungkinan kehidupan mereka penuh dengan beban yang kita sendiri tidak tahu. Beri peluang untuk orang lain dan ambil berat dengan diri sendiri dahulu.


Sunset
I took this yesterday

Lelaki dan Perempuan [versi suka hati sya]

Ramai yang tanya, Girl, kenapa ko tidak update sudah blog ko ni? Mesti ko tengah kumpul duit, sibuk buat kerja, menguruskan badan, bla bla bla. Suka hati sya mau update la bah. Actually, bukan apa, banyak bah sya draft di inbox sya tapi sya malas saja mau kasi habis cerita. Memang gantung semua juga tu cerita. Since ni tengahari sya macam senang sikit, so sya melalut la skijap. Sya mau share How I see life. The Gender. Tapi sya mau kasi versi Sabahan sikit sebab sya rasa shiok sikit bah and this is a personal post tidak melibatkan siapa siapa yang masih hidup atau pun yang sudah mati kecuali yang baru lahir mau ikut ini cerita. Hal ini juga bergantung dengan persekitaran dan budaya di tempat itu sendiri. Mari kita silik silik apa yang sya beza perempuan dan lelaki yang paling ketara apabila berada di satu tempat atau pun pada waktu waktu berdating atau tengah ambil gambar pre wedding.

Baru berkenalan – Jenis yang peramahPerempuan: Senyuman paling manis di dunia, main kelopak mata.
Lelaki: Senyum dan mendada sedikit, yang dorang anggap macho.

Baru berkenalan – Jenis yang kurang ramahPerempuan: Senyum sikit pastu tingu tempat lain.
Lelaki: Langsung tidak senyum tingu tempat lain.

Nama manja kawan kawan dorangPerempuan: Bebeh, daling, mandak
Lelaki: Ging, Saitan, B*labak, T*ntol*u

Post di status FacebookPerempuan: Cerita pasal perasaan dorang sendiri
Lelaki: Cerita pasal perasaan orang lain

Time shoppingPerempuan: Masuk 10-20 kedai, beli kasut, 2-3 hari, beli lain lagi.
Lelaki: Masuk 2-3 kedai, beli kasut, 2-3 tahun, masih kasut yang sama.

Pakaian smartPerempuan: Mana mana pun mau smart, apa lagi dinner special atau ada kahwin, sampai mau p set rambut.
Lelaki: Waktu kawan dia kahwin saja.

Di officePerempuan: Volume bercakap dengan customer tahap pijak semut pun tidak mati.
Lelaki: Semut pun ragu ragu mau limpas.

Waktu marahPerempuan : Semua dia ungkit, termasuk lah bayar toilet 10sen yang dia bayar pun dia ungkit.
Lelaki : Ambil kunci kereta, jalan.

Jenis yang kuat mengampu bossPerempuan : Apa saja dorang cakap, mesti dengan senyuman dan rentak jari jari yang gema gemalai.
Lelaki : Depan berabis cakap boss bagus sambil menjatuhkan boss imej kawan kerja.

Pigi makan – taim mau bayarPerempuan : Kalau ada sen sen, rajin tu dorang mau kasi ngam ngam bayar yg ada dalam itu bill.
Lelaki : Biarpun keberatan itu syiling, biarpun 10 sen kurang, dorang bagi jak RM1 kertas.

Time putus hubunganPerempuan: Berabis menangis time kana kasi tinggal sampai kurang 5kilo, tapi lepas tu, sihat balik dan mungkin juga dinaikkan pangkat
Lelaki: Berabis sakit hati, lepas 1 bulan bilang ok atau cool, tapi cari ex dia balik, bagitau yang pasal dia la dia rosak, start merokok, tidak peduli keluarga dan macam macam ugutan.

Pre Wedding photoPerempuan: Bermake up, set rambut, pakai gaun berjenis jenis. Ramai yang tolong.
Lelaki: Sendiri pakai baju, kasi bagus bow tie, usai usai rambut sikit. Tunggu bakal bini siap make up.

PhotographerPerempuan: Gambar bunga, landskap, makanan, sedikit portrait
Lelaki: Burung, HDR, Model kalau boleh sampai yang tiada baju.

Justin BieberPerempuan: Suka sebab dia kiyut, pandai menyanyi, famous di YouTube, dan ada wayang Never Say Never.
Lelaki: Banci sebab macam gay, rambut dia tidak terpacak, and never trust Justin Bieber.

Hehehe.. Ada byk lagi tapi sya malas sudah menaip. Catch you all later. ;)


Portrait Train

Hunger of Pixelayer outing? Book your date with us on 2nd of May - We will having our Paintball outing in Likas!

Sunday, April 10, 2011

The New Obsession

I have a new obsession since few weeks. Sleep a lot and This is a sign of I have nothing to do and gaining my sleep debt back! ;) My life has been quite difficult this few months, but I take it as a challenge of living and fix the fragile stuff. Career is the most important part in my life after my family. Personal and business cannot me mixed up together. Unless it is a family business, nevertheless, professionally you have to be fair to each other and follow the rules provided. My manager called up and ask me a few questions that shows my commitment in my career has been too low and I need an improvement and fierce of handling my position. I am so glad that I have a very understanding manager and be tolerate to his workers. Thank you boss for waking me up!